Reactie plaatsen 
 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
George Gerswhin
09-25-2015, 11:11 PM
Bericht: #1
George Gerswhin
George Gerswhin is een van de meest invloedrijke Amerikaanse componisten geweest mede door zijn vermogen om met gemak wijsjes en liedjes te maken.
Ik heb weleens gelezen dat als een bevriend componist/liedjesschrijver even geen idee meer had gerschwin opbelde of hij misschien een idee voor een melodie had en zo de persoon in kwestie verder hielp.
Voornamelijk bekend om zijn vele liederen en musicals met broer Ira.
Als jood zijnde in Amerika was ook in die tijd geen pretje geen wonder dat george erg gefascineerd was door de zwarte muziek(invloeden zijn natuurlijk duidelijk te horen in veel van zijn muziek).
Een werk van Gerschwin is gelijk te herkennen zodar de eerste noten zijn ingezet.
Hij wilde ook klassieke werken schrijven en met de Rhapsody in Bleu werd daar al een eerste poging toe gedaan.
Walter Damrosch vroeg aan Gerschwin daarna een pianoconcert te schrijven wat hij ook ging doen en las alle boeken over de vorm(hij was niet klassiek geschoold)maar deed dit keer(in tegenstelling tot de Rhapsody)alles zelf dus ook de orkestratie.en het werd een"klassiek"driedelig concert.
Alleen de driedelige vorm herinnert aan de klassieke vorm de inhoud is tot op de dag van vandaag uniek met alle invloeden van de zwarte muziek.
Ik heb het werk meerdere keren gehoord maar de uitvoering in het Concertgebouw in de Zaterdagmatinee met Marc Andre Hamelin met het RFO olv Leonard Slatkin is el de beste die ik gehoord heb.
Gershwin heeft ook nog een opera op zijn naam staan:Porgy and Bess die ik gezien/gehoord heb in Carre en is ook een hele ervaring.
Bart
https://www.youtube.com/watch?v=DxUHcXUJZgY
Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht
Reactie plaatsen 


Ga naar locatie:

Contact opnemenFreebb.beNaar bovenNaar inhoudArchiefmodusRSS-syndicatie