Reactie plaatsen 
 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sjostakovitsj Symfonie nr 8
09-13-2015, 07:53 PM
Bericht: #1
Sjostakovitsj Symfonie nr 8
Voor wie dit werk niet kent een waarschuwing want het is geen lichtvoetige symfonie sterker nog de eerste keer dat ik het werk hoorde werd ik er een beetje weemoedig erdoor.
Bijgenaamd"Stalingrad"(geen naam die de componist eraan gaf trouwens)wordt in 5 delen de verschrikkingen van een oorlog en repressie onder Stalin weergegeven.
De eerste keer dat ik een cd in den machine stopte was het een cd van het KCO olv Haitink,goede uitvoering maar mist een beetje de passie en de Russische ziel
maar wel een degelijke keuze.
Ik heb ook de Barshai uitvoering die veel meer dat Russische heeft wat de Haitink ontbeert en dus veel meer dat provocerende heeft waar Sjostakovitsj patent op heeft(vooral deel 2 en 3 zitten vol spot over de regering en de stalen man).
Meest storend aan deze uitvoering is wel aan het einde van het eerste deel waar de trompet soms helemaal is weggedubt terwijl dat juist een soort van last post is maar vrijwel geheel ontbreekt,jammer.
De Mravinsky uitvoering(aan wie het werk is opgedragen)is eigenlijk verplichte kost maar mijn persoonlijke favoriet is wel Kondrasjin's versie.
Ik vond het op Youtube en alles is precies wat ik verwacht van dit werk.
Provocerend,stekend hard en mooi tegelijk geluid had wat beter gekund maar wat interpretatie betreft vind ik deze misschien wel de beste!
https://www.youtube.com/watch?v=q7XhOqtiFio
Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht
Reactie plaatsen 


Ga naar locatie:

Contact opnemenFreebb.beNaar bovenNaar inhoudArchiefmodusRSS-syndicatie